Potrivit unui sondaj efectuat în mediul rural, 85% dintre liceenii sătmăreni nu cunosc bolile cu transmitere sexuală şi manifestarile acestora. Chiar dacă şi-au început viaţa sexuală în primii ani de liceu, circa 20% dintre elevii sătmăreni nu cunosc metode de prevenire a infecţiilor cu transmitere sexuale.
Totul despre sex. Asta s-au decis să le spună elevilor sătmăreni, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare. „Am dat startul acţiunii iniţiate la nivel local Să vorbim cu adolescenții despre sexualitate, ieri în cadrul Grupului Şcolar Industrial Tăşnad. Cea mai mare parte a elevilor de liceu şi-au început viaţa sexuală la vârsta de 15 -16 ani, însă, majoritatea nu cunosc bolile cu transmitere sexuale la care se expun, cu atât mai mult manifestările acestor infecţii“, dezvăluie Carmen Guleş ,inspector în cadrul Departamentului Programe de Sănătate şi Boli cu Transmitere Sexuală din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Aceasta mai spune că, în următoarea perioadă se vor organiza săptămânal astfel de acţiuni. „În fiecare săptămână vom susţine astfel de consilieri-informări în liceele din municipiu şi judeţ. Suntem patru colege care ne ocupăm de aceste informări, astfel că, pe parcursul unei ore, putem consilia mai multe clase simultan“, mai spune Carmen Guleş.
Elevii nu cunosc bolile sexuale
În urma unui chestionar aplicat ieri unui număr de 160 de de liceeni din mediul rural, inspectorii DSP au constatat că cea mai mare parte a elevilor sunt corigenţi la sexologie. „ Când au fost rugaţi să enumere câteva boli cu transmitere sexuală, s-a constatat că acestea nu se cunosc. Cea mai mare parte a elevilor au auzit doar de infecţiile de tip HIV sau sifilis, necunoscând alte boli venerice, cum ar fi gonorea, chlamydia sau herpesul genital“, susţin reprezentanţii DSP. Mai mult, când vine vorba de mani