Comisarul Ioan Popa Cazan, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (fostul „Doi ş’un sfert”) Dolj concurează cu succes pentru primele locuri în topul oamenilor de afaceri din Oltenia.
Paradoxal, în declaraţia de avere a lui Popa apar doar veniturile din salariul de la Interne şi datorii de aproape 200.000 de euro. În realitate, soţia şi copiii şefului de la Contrainformaţii Dolj au fost şi sunt acţionari în cele mai profitabile firme din judeţ.
Cele 15 companii unde apar rudele comisarului au avut, cumulat, o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de euro.
Conform legii, ofiţerul era obligat să treacă în declaraţiile de avere şi interese toate societăţile ce aparţin rudelor de gradul I, adică exact soţiei şi copiilor.
Caracatiţa cu epoleţi
Conform statutului său, comisarul Popa Cazan nu are voie să se ocupe de afaceri nici măcar după program. Acest lucru este precizat expres în regulamentul Ministerului Administraţiei şi Internelor. La Dolj însă este de notorietate faptul că interfaţa pentru societăţile comerciale Dacaro Drivers SRL, Dacaro Transport SRL, Unigrup Incom SRL şi Caz- Transport SRL este şeful de la „Doi ş’un sfert”.
Acţionar în acele firme a fost până de curând soţia lui Cazan, Carmen, iar ulterior, după decesul acesteia, cei doi copii ai săi.
Rudele sunt paravan
Companiile ce aparţin direct familiei Cazan au primit contracte grase de la combinatele Alro şi Alumil, atât pentru servicii de transport, cât şi pentru livrare de deşeuri neferoase.
Pe lângă acestea, grupul de firme controlat de Popa Cazan este mult mai mare. Prin fraţii Valeriu şi Simion Cazan, cumnaţii ofiţerului, se exercită controlul asupra a alte 13 firme ce au activităţi în domenii extrem de variate, de la transporturi la producţie de polistiren şi adezivi.
@N_P