Agenţia de evaluare financiară Fitch consideră că România ar putea adera la zona euro în 2015, informează un raport al agenţiei care prezintă previziuni despre adoptarea monedei unice europene de ţările est-europene. Acelaşi an este preconizat pentru adoptarea monedei unice şi în Bulgaria, Ungaria, Letonia şi Polonia.
Potrivit documentului, în urma adoptării euro cea mai avantajată ţară va fi va fi Estonia şi cel mai puţin Polonia.
Fitch estimează că moneda unică europeană va fi adoptată în 2011 de Estonia, în 2014 de Lituania, în 2015 de România, Bulgaria, Ungaria, Letonia şi Polonia, iar în 2016 de Cehia. Cu toate acestea, agenţia de rating atrage atenţia că instabilitatea financiară şi riscurile pot duce la o prelungire a acestor date.
În raport se mai arată că România îndeplineşte în prezent un singur criteriu din cele necesare pentru adoptarea euro, respectiv cel al datoriei publice ca procentaj din PIB.
Autorităţile române au ca obiectiv intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2), premergător adoptării euro, în 2012, şi trecerea la moneda unică în 2015.
Fitch consideră că obiectivele sunt realizabile, dar ambiţioase, existând însă riscul unor întârzieri notabile.
Deficit bugetar al României a atins 8,3% în 2009, potrivit estimărilor Comisiei Europene (7,2% din PIB potrivit standardelor româneşti de contabilitate).
Reducerea deficitului bugetar la nivelul de maxim 3% prevăzut în legislaţia europeană va fi de durată, se mai arată în raport.
Potrivit programului de convergenţă care respectă acordul de finanţare încheiat de România cu UE şi FMI, deficitul va ajunge la nivelul de 3% în 2012.
Ţinta de deficit bugetar pentru 2010 prevăzută în acordul României cu FMI este de 5,9% din PIB.
Eurostat, Comisia Europeană şi Fitch anticipează un deficit de 6,3% din PIB (după standarde europene). @N