Desecretizarea a fost cerută de Societatea Academică Română
La sfârşitul lunii septembrie 2007, pe site-ul AVAS erau publicate doar două dintre cele 35 de anexe
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins recursul făcut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), obligând-o să dea curs deciziei anterioare a Tribunalului Bucureşti care cerea transparentizarea contractului de privatizare încheiat cu Ford pentru Automobile Craiova, a comunicat ieri Societatea Academică Română (SAR), cea care a cerut desecretizarea contractului.
Contractul de privatizare a Automobile Craiova prin care Ford prelua 72,4% din capitalul social deţinut de AVAS a fost semnat la 12 septembrie 2007 şi publicat parţial pe site-ul AVAS (doar două dintre cele 35 anexe) câteva zile mai târziu. Tranzacţia totală s-a ridicat la 734 milioane euro, dintre care 57 milioane euro reprezentau preţul pachetului de acţiuni, 675 milioane euro - investiţiile tehnologice şi 2 milioane euro investiţiile de mediu.
Conform contractului de privatizare, Ford s-a angajat că va creşte numărul de salariaţi la 7.000 în primul an şi la 9.000 de angajaţi în al doilea an investiţional.
Contractul a fost semnat, pentru partea română, de preşedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vlădescu, şi, pentru Ford, de domnul Lyle Watters, directorul pentru dezvoltare strategică al Ford Europe, negociatorul companiei americane în procesul de preluare a Automobile Craiova.
Asigurat cu nişte clauze-amendă
Pentru că valoarea acţiunilor nu a fost foarte mare, având în vedere bunurile fostei Daewoo, iar AVAS miza pe investiţiile de sute de milioane de euro pe care Ford a promis că le va efectua în perioada următoare, Autoritatea a inclus în contract o serie de clauze care obligă compania americană la despăgubiri în cazul neîndeplinirii contractului.