România va avea beneficii relativ reduse în urma adoptării euro, la fel ca Cehia, potrivit unui raport al Fitch Ratings în care se arată că cea mai avantajată va fi Estonia şi cel mai puţin Polonia. Între statele care vor avea de câştigat de pe urma euro se mai află Bulgaria, Lituania şi Letonia, se arată în studiul "EMU Convergence Report 2010" publicat joi de agenţia de evaluare financiară. Agenţia notează că recesiunea mondială a dus la amânarea adoptării euro de că
România va avea beneficii relativ reduse în urma adoptării euro, la fel ca Cehia, potrivit unui raport al Fitch Ratings în care se arată că cea mai avantajată va fi Estonia şi cel mai puţin Polonia.
Între statele care vor avea de câştigat de pe urma euro se mai află Bulgaria, Lituania şi Letonia, se arată în studiul "EMU Convergence Report 2010" publicat joi de agenţia de evaluare financiară.
Agenţia notează că recesiunea mondială a dus la amânarea adoptării euro de către majoritatea statelor membre din Europa Centrală şi de Est, ca urmare a adâncirii deficitelor bugetare şi majorării spreadurilor obligaţiunilor suverane. Excepţia face Estonia, care, potrivit Fitch, va trece la moneda unică în 2011.
Fitch anticipează că Lituania va trece la euro în 2014, România, Bulgaria, Ungaria, Letonia şi Polonia în 2015, iar Cehia în 2016, dar avertizează că ar putea avea loc întârzieri notabile.
Bulgarii ar avea mai multe beneficii decât noi
Pentru stabilirea beneficiilor relative aduse de trecerea la moneda unică a statelor candidate, Fitch a evaluat mai mulţi indicatori, cărora le-a acordat puncte de la 1 la 8, cifra 1 reflectând avantajul cel mai mare.
România a obţinut 7 puncte pentru finanţare externă, 5 pentru sistemul bancar, 7 pentru flexibilitate reală şi 5 pentru finanţe publice, în timp ce cursul de schimb a primit 7 puncte.
Astfel, România a realizat o me