Preşedintele Traian Băsescu a enumerat joi seara, la Palatul Cotroceni, măsurile decise cu FMI şi Banca Mondială: pensiile scad cu 15 la sută, fondul de salarii pentru sectorul bugetar va scădea cu 25%, ajutorul de şomaj va scădea şi el cu 15%. Inclusiv salariul minim pe economie va scădea cu 25%.
CITEŞTE ŞI:
Bugetarii, pensionarii şi şomerii au fost condamnaţi la foame
Despre discuţiile cu FMI:
- Vreau sa ştiţi că de la bun început că echipa FMI, UE şi Banca Mondială au avut în atenţie 2 variante:
1. Varianta neîncrederii şi acestea însemna creşterea TVA la 24%, a cotei unice la 20% şi reducerea salariilor bugetarilor cu 20% pentru a ne încadra într-un deficit bugetar de 6-8% din PIB.
2. A doua variantă era varianta încrederii: în care Guvernul să continue programul de restructurare masivă a cheltuielilor.
- Ambele au fost variante de la bun început. Pe varianta a doua se va merge în continuare şi în memorandumul ce se va semna la sfărşitul negocierilor cu Fondul va fi scris acest lucru. Vreau să înţelegeţi că prima variantă, cea cu sporirea fiscalităţii, era cea în care aparatul bugetar transfera din nou pe umerii economiei sarcina de a-i asigura veniturile de supravieţuire şi se transfera pe toată populaţia sarcina de generare a mai mulţi bani pentru a susţine aparatul uriaş bugetar.
Despre salariile bugetarilor:
- Principalele axe de discuţie cu FMI au fost: în primul rând, fondul de salarii va scădea în aparatul de stat cu 25 la sută, iar până la sfârşitul anului şefii de instituţii au obligaţia de a face selecţia, astfel încât, în 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele de acum. Această măsură se aplică de la 1 iunie.
- Inclusiv salariul minim pe economie va scădea cu 25%. Salariul minim pe economie va fi considerat cel din sect