Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care interzice folosirea cianurilor în minerit.
Europarlamentarii europeni au adoptat miercuri o rezoluţie, propusă de europarlamentarul român Daciana Sârbu, prin care se cere interzicerea folosirii cianurii în exploatările miniere din Uniunea Europeană. Cu 488 de voturi pentru, 48 împotrivă, şi 57 de abţineri deputaţii europeni cer tărilor care folosesc cianuri în minierit să nu mai facă uz de aceste substanţe chimice foarte toxice pentru mediul înconjurător cât si pentru sănătatea oamenilor din zonă.
"Am propus o rezoluţie prin care să interzicem folosirea cianurilor în minerit, fiindcă avem obligaţia de a ne lua toate măsurile de siguranţă pentru a apăra oamenii şi mediul de catastrofe ecologice. Dacă ne asumăm angajamente istorice privind reducerea emisiilor, dacă dăm tonul lumii întregi în privinţa protecţiei mediului, de ce să nu facem un gest elementar de curăţenie şi să eliminăm această practică nocivă din Uniunea Europeană?!", a declarat Sârbu, amintind şi cazul accidentului de la Baia Mare de acum 10 ani.
Totodată, europarlamentarul român a cerut Uniunii Europene să aloce fonduri pentru a ajuta aceste zone. "Acum, tot în România, la Roşia Montană, se doreşte construirea unei noi exploatări miniere cu cianuri – cea mai mare mină de aur de suprafaţă din Europa. Acolo, într-un peisaj frumos, se află o localitate veche de 2000 de ani, un potenţial UNESCO World Heritage Site datorită preţioaselor vestigii datând din perioada pre-romană şi romană. Cianurile ar şterge de pe faţa pământului istoria, dar şi viitorul regiunii, fiindcă în urmă ar rămâne un deşert. Ca alternativă, o simplă reţea de drumuri ar însemna o infuzie de investiţii, turişti şi dezvoltare. Sprijinul european ar fi un impuls în plus", a adăugat deputata europeană. Rezoluţia PE atrage atenţia că doar prin interzicerea tehnologiil