Euro a sarit brusc ieri dupa-amiaza la 4,2 lei pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, castigand astfel circa 1% fata de nivelul de la inceputul zilei, dupa ce jucatorii straini au cumparat "in disperare" valuta, pentru a-si inchide pozitiile pe leu.
Dealerii spun ca investitorii au reactionat brutal la evenimentele sangeroase de la Atena, temandu-se de o raspandire a problemelor si in alte tari din regiune, iar termenul "panica" revine in memorie, dupa o perioada in care lucrurile pareau sa se aseze.
"Marele val de cumparari de valuta a venit cand au anuntat ca au fost morti in urma confruntarilor din Atena. S-au rupt praguri de rezistenta si au fost declansate multe stoploss-uri (ordine presetate de inchidere a pozitiilor prin cumpararea de valuta, pentru limitarea pierderilor, n. red.)", comenteaza dealerul unei alte banci. Spre sfarsitul zilei piata s-a calmat usor, euro coborand pe palierul de 4,19 lei. "Pietele sunt foarte sensibile si foarte inflamate. Evenimentele din Grecia au adus sub presiune intreaga regiune, iar Romania si-a pierdut statutul de piata cu o corelatie redusa cu vecinii din cauza discutiilor privind inasprirea fiscalitatii. Toate discutiile privind majorarile de impozite ne-au adus in linie cu regiunea, iar astazi (ieri, n. red.) sentimentul regional este extrem de negativ", spune Dorin Badea, trezorierul UniCredit-Tiriac Bank. El considera ca acum cel mai important este cum va fi gestionata situatia, BNR fiind pusa din nou in fata dilemei - tine cursul in frau cu pretul cresterii dobanzilor sau se concentreaza pe stabilitatea dobanzilor. Inasprirea fiscalitatii complica si mai mult calculele de politica monetara, pentru ca ar afecta preturile, dar si competitivitatea exporturilor romanesti.
Euro a sarit brusc ieri dupa-amiaza la 4,2 lei pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, castigand astfel circa 1% fat