Reprezentanţii firmei „Gruppo Milano“ au amenajat un stand la „Agraria“, cel mai mare târg agricol din Ardeal, care se desfăşoară până duminică, la Expo Transilvania, din Cluj-Napoca.
Nu le găseşti în pădure, iar la magazin sau la restaurant sunt prea scumpe pentru buzunarul tău? Nicio problemă! Poţi să le cultivi chiar tu. Este vorba despre trufe, valoroasele ciuperci, care ajung să coste chiar 1.200 de euro pe kilogram.
„Consilieri“ în trufe
„Bursă? Diamante? Imobiliare? Dar de ce nu trufe?”, aşa sună reclama pe care o firmă italiană Gruppo Milano, care şi-a deschis o sucursală şi în Alba, îşi promovează ideea de afacere.
Potrivit acesteia, este suficient să ai o simplă bucată de teren, aparent fără valoare pentru agicultură, un pic de răbdare, pentru a aştepta roadele care încep să apară de abia după patru ani, şi ceva bani pentru investiţia iniţială. Practic, pe terenul respectiv, minim de 1.000 de metri pătraţi, doritorii trebuie să planteze copaci. Şi nu orice fel, ci în special stejar, carpen, alun sau pin. După ce copacii au în jur de un an, solul este însămânţat cu spori de trufe, iar apoi proprietarul aşteaptă formarea fructului pământului, considerat o adevărată comoară. „100 de grame de trufe costă cam 50 de euro”, explică Nuţi Lazăr, reprezentant al societăţii care îi asistă pe cei care vor să îşi înfiinţeze astfel de culturi.
Investiţie de 2-3.000 de euro
Cea mai valoroasă varietate de trufe este cea albă, care poate atinge un preţ, la vânzarea en-gros, de 1.200 de euro pe kilogram. „În perioada sărbătorilor, preţul creşte şi până la 3.000 de euro pe kilogram”, precizează Sergio Cortigiani, managerul firmei Gruppo Milano.
Italianul vrea să îi înveţe şi pe români să cultive trufe. Aşa că pentru un teren de minimum 1.000 de metri pătraţi, costurile pentru înfiinţarea unei astfel de culturi se ridică până la 3