Ca să fie siguri că nu plătesc consultaţia la medicul de familie, braşovenii se îngrămădesc pe holurile spitalului. Numărul pacienţilor care vin la Spitalul Judeţean, direct la Urgenţe, a crescut exponenţial de când legea limitează numărul consultaţiilor la medicii de familie.
De la începutul acestei luni, medicii de familie nu mai pot oferi gratis mai mult de 20 de consultaţii pe zi. Ca să nu rişte să fie nevoiţi să îşi plătească vizita la medic, tot mai mulţi braşoveni apelează la serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean. Zilnic, aici ajung în medie 250 de pacienţi.
„Numărul pacienţilor care ajung la Unitatea de Primire Urgenţe este în continuă creştere. Dintre bolnavii care vin la urgenţe, doar 20% necesită îngrijiri de urgenţă. Cei mai mulţi apelează la acest serviciu ca să fie siguri că sunt consultaţi gratis. Pentru că există zilnic un număr foarte mare de bolnavi care ajung la camera de urgenţă a spitalului, şi atenţia medicilor scade. Noi nu putem redirecţiona un bolnav, înainte de a-l consulta", a declarat Ioana Chiţea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Braşov.
Medicii de familie spun că noul contract-cadru provoacă numeroase neînţelegeri şi că are darul de a-i speria pe pacienţi. Dacă nu şi-au făcut programare din timp, bolnavii tind să aleagă varianta mai simplă.
„Interpretarea contractului-cadru se face diferit de către fiecare Casă de Sănătate, iar medicii de familie trebuie să acţioneze în consecinţă. Sunt bolnavi care merg la Urgenţe, înainte de a discuta cu medicul de familie despre o eventuală consultaţie. Sunt pacienţi acuţi sau subacuţi care vin la noi şi nu putem să îi punem să plătească. Dacă vorbim de o schimbare a sistemului, aceasta nu se poate produce decât treptat", a explicat Şerban Mircescu, unul dintre medicii de familie din Braşov.
Pacienţii sunt supăraţi
Noile reglementări crează nemulţumi