Parlamentul European invită Comisia Europeană să interzică cianurile în minerit până în 2011. Eurodeputaţii PSD au făcut parte dintre iniţiatori, cei PDL au votat împotriva ei. Au apărut tensiuni atât între români, cât şi între români şi unguri.
Aninoasa, oraşul care trăieşte pe datorie
Parlamentul European a adoptat rezoluţia de interzicere a cianurii în minerit
Europa vrea un minerit fără cianuri / Gold Corporation: "Un atac împotriva României"
Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie prin care cere interzicerea folosirii cianurii în exploatările miniere din Uniunea Europeană. Membrii PE au invitat Comisia Europeană „să propună interzicerea totală a tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE până la sfârşitul lui 2011".
În textul iniţial al rezoluţiei se precizează că protejarea surselor de apă şi a biodiversităţii poate fi realizată numai prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Europarlamentarii invită Comisa şi să oblige fiecare companie de exploatare să deţină o asigurare pentru a compensa daunele şi a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologice în cazul producerii unui accident. Singurul caz concret menţionat este cel al României - mai exact, proiectul de la Roşia Montană.
Miza disputelor
Eurodeputatele Daciana Sârbu (S&D, socialiştii) şi Renate Weber (ALDE - liberalii) se numără printre iniţiatorii rezoluţiei anticianuri. Ea a fost puternic sprijinită de eurodeputaţii ungari - Ungaria susţine că proiectul de la Roşia Montană a avut un impact ecologic devastator asupra propriului teritoriu. Reprezentanţii PDL în PE au susţinut că rezoluţia este „nedreaptă", de vreme ce solicită interzicerea folosirii cianurii în minerit într-un moment în care doar România are un proiect major în acest sens.
Înainte de votul final, fiecare di