La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se derulează un program UE de educare a viitoarelor elite din „ţările lumii a treia” din Asia de Sud.
Vathana Seourn e din Bangladesh, ţara cu o singură facultate de jurnalism. Prin intermediul programului Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA) a primit o bursă la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, singura din sud-estul Europei inclusă în acest program - un proiect UE de educare a viitoarelor elite din Asia de Sud.
Valoarea bursei este 1.000 de euro pe lună, iar pentru profesorii veniţi prin acest program e de 2.500 de euro. Cheltuielile de cazare, viză şi transport sunt achitate tot din fondurile programului. Bursierii veniţi din ţări considerare „ale lumii a treia” trimit cea mai mare parte a banilor acasă, la familii.
A simţit corupţia în România
Tânărul din Bangladesh s-a format ca jurnalist în ţara lui şi acum observă România: „Am scris un articol despre corupţia de la mine din ţară, comparativ cu ceea ce se întâmplă aici. Dar în România am simţit corupţia, în sensul că se vorbeşte mereu despre ea. De câte ori se întâmplă ceva rău, ei spun «e normal, suntem în România»”.
Cu toate că la Sibiu îi place mai mult ca acasă, n-ar rămâne aici. Şi compatriotul lui, Chandara Sor, are acelaşi punct de vedere: „UE investeşte pentru ca noi să fim bine pregătiţi şi să ne întoarcem acasă, unde e nevoie de resurse umane”, explică Sor.
„Veniţi în ţara mea să vedeţi cum e sărăcia!”
„Văd că mulţi români se plâng de sărăcie şi vor să emigreze. Dar ar trebui să veniţi în ţara mea, să vedeţi acolo ce înseamnă sărăcie. Voi aveţi aici multe lucruri. Dar le posedaţi de mult timp şi le-aţi uitat valoarea”, spune Numera Ismail, din Pakistan. Ea pare oarecum stânjenită de continua poftă de a acumula a europenilor şi, precum ceilalţi, e mirată de risipa de resurs