Liderii ţărilor din zona euro se reunesc vineri seară la Bruxelles, pentru a pecetlui mecanismul împrumuturilor bilaterale de care va beneficia Grecia pentru următorii trei ani. Ce rost are acest summit al zonei euro ?, se întreabă experţii, dar şi unii politicieni, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Liderii ţărilor din zona euro se reunesc vineri seară la Bruxelles, pentru a pecetlui mecanismul împrumuturilor bilaterale de care va beneficia Grecia pentru următorii trei ani. O reuniune care urmează celei de duminica trecută a ministrilor de Finanţe ai zonei euro, care au pus la punct mecanismul de împrumut pentru Grecia. Ce rost are acest summit al zonei euro ?, se întreabă experţii, dar şi unii politicieni, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Procedura declanşată pentru Grecia este unică în istoria Uniunii Europene şi nu-şi are bazele juridice în vreun tratat european, nici un text nu prevede ca liderii europeni să-şi aducă acordul final, cel găsit de miniştri ar putea fi suficient.
În plus, cum adoptarea finală a mecanismului nu a fost posibilă duminică, speculaţiile de pe pieţele financiare au continuat. Ele sunt îndreptate atât împotriva Greciei, cât şi a întregii zone euro, unde ţări ca Protugalia şi Spania sunt acum mai fragile ca oricând, în ciuda declaraţiilor de dezminţire a diferiţilor demnitari europeni.
Liderii se întâlnesc cu toate acestea la câteva ore după ce deputaţii germani votează asupra planului de salvare a Greciei, iar Franţa şi Germania au intenţia să prezinte un plan de modificare a gestiunii zonei euro.
Ştiam deja că Paris şi Berlin vorbesc despre o guvernare sau un Guvern economic, expresia diferă în funcţie de variantele ligvistice şi aduce diferenţe importante, dar ideea comună de mai bună coordonare a politicilor bugetare ale zonei euro se află la