Consumul de carbohidraţi cu un indice glicemic (IG) ridicat creşte riscul bolilor coronariene de inimă - se arată într-un nou studiu realizat de cercetătorii americani. Expertul în nutriţie dr Jonny Bowden avertizează că este foarte importantă această descoperire pentru că o creştere rapidă a nivelului zahărului în sânge determină un răspuns aproape imediat al pancreasului, prin creşterea simultană a nivelului de insulină, denumit şi "hormonul ce depozitează grăsimile". Specialistul american recomandă, în context, evitarea produselor alimentare cu carbohidraţi procesaţi (de exemplu deserturile pe bază de dulciuri, produse de patisserie etc.). Totodată, se impune restricţionarea consumului de cartofi, paste, pâine albă şi chiar orezul brun, care, la rândul lor, au un indice glicemic ridicat. Acest tip de alimente cresc rapid nivelul glicemiei şi determină creşterea în greutate în funcţie de rata de absorţie intestinală.
Cercetătorii italieni au realizat recent un studiu pe 47.000 de femei şi bărbaţi care au consumat o dietă exclusivă pe bază de carbohidraţi (fructele, legumele şi cerealele integrate au un indice glicemic scăzut) pentru a evalua impactul glicemic. Potrivit rezultatelor, un sfert dintre femeile care au consumat carbohidraţi cu un IG ridicat au prezentat un risc dublu de a se îmbolnăvi de inimă, comparativ cu lotul de subiecţi care au urmat o dietă cu produse având un indice glicemic scăzut (roşii, iaurt, morcovi, varză, broccoli, măsline, seminţe de in, ţelină, castravete, lămâie, pere, portocale, caise, mere, mazăre, piersici, salată verde etc.). Alimentele cu IG scăzut au nevoie de un timp mai lung pentru a fi digerate, ceea ce determină reducerea senzaţiei de foame şi apoi scădere ponderală.
Conceptul de index glicemic a fost promovat de către dr. David J. Jenkins de la Universitatea din Toronto, în anii 1980-1981, când s-au făcut cerc