Autorităţile de la Budapesta vor să facă o prioritate din atribuirea dublei naţionalităţi maghiarilor care locuiesc în ţările limitrofe, cu riscul de a relansa tensiunile cu Slovacia, a anunţat astăzi ministrul desemnat al afacerilor externe, Janos Martonyi, citat de AFP. Sursa: EVZ
"Legea de atribuire a dublei naţionalităţi ungurilor care trăiesc în ţările vecine va fi una dintre primele legi adoptate de noul parlament", a declarat şeful desemnat al diplomaţiei de la Budapesta într-un interviu pentru ziarul slovac Hospodarske Noviny.
Măsura priveşte în jur de 3,5 milioane de maghiari, dintre care cei mai mulţi locuiesc în România şi în Slovacia. Etnici maghiari sunt şi în Serbia, Ucraina, Croaţia şi Austria.
"Ungurii vor primi cetăţenie maghiară prin simpla cerere individuală", a explicat diplomatul care a mai ocupat postul de ministru de externe şi între 1998 şi 2002.
"Totuşi, această cetăţenie nu le va da automat dreptul de vot. Pentru acest lucru, e nevoie ca ei să fie rezidenţi", a continuat oficialul.
Tensiuni cu Slovacia
Oficialii din Slovacia, unde 10% dintre cei 5,4 milioane de cetăţeni sunt de origine maghiară, nu şi-au ascuns iritarea faţă de acest proiect: "angajamentul noului guvern de la Budapesta privind dubla naţionalitate nu poate reprezenta o contribuţie pozitivă la îmbunătăţirea relaţiilor noastre", a declarat vice-premierul slovac, Dusan Caplovic.
Tensiunile între Slovacia şi Ungaria, state membre UE din 2004, au apărut odată cu venirea la putere la Bratislava a Partidului radical naţionalist SNS al lui Jan Slota.
Printre subiectele controversate între cele două ţări se numără legea adoptată de Slovacia şi care pedepseşte folosirea limbii minoritare în serviciile publice.