Comisarii Protecţiei Consumatorului au verificat, în perioada 19-23 aprilie, respectarea prevederilor legale referitoare la modul de fabricare, comercializare, etichetare şi prezentare a produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale din care opt amenzi în valoare de 15. 700 lei.
Neregulile depistate se referă la calitatea produselor comercializate, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare şi neprecizarea datei limită de consum.
Vânzarea de produse cu gramaj necorespunzător. De exemplu, au fost găsiţi “covrigi împletiţi” cu masa medie de 72 g/bucata faţă de 80 g/ bucata afişată, “ covrigi ochelari” cu masa medie determinată de 35 g/ bucata faţă de 40g/bucata afişată.
Utilizarea în procesul de fabricaţie al produselor de materii prime necorespunzătoare calitativ ( seminţe de mac cu miros şi gust nespecific -de încins) ; fără elemente de identificare – caracterizare sau cu elemente incomplete (ciocolată menaj albă Foloe, fără a avea precizată data durabilităţii minimale ; făina fără elemente de identificare; drojdie Pakmaya a 500g/ bucata, complet neetichetată ( scoasă din ambalaj).
Lipsa informaţiilor privind gramajul s-a constatat în cazul produselor: cornuri cu ciocolată, polonezi, cornuri simple ( fără a avea precizată cantitatea netă pe eticheta de marcaj);
Informaţii incomplete privind compoziţia produsului. De exemplu, cozonac care nu are înscrise in lista de ingrediente “ sare iodată” deşi se utilizează, precum şi numele specific al amelioratorilor utilizaţi, prajituri (ruladă cu cremă; tartă cu fructe) fără precizarea datei limită de consum, saleuri “Maira” a 300g/ambalaj, produse care au menţionat pe eticheta de marcaj, ca ingredient compus “ margarina”, fără a fi inscrisă şi lista propriilor ingredien