Gabor Feleg a realizat zeci de machete de corăbii, veliere și tunuri unicat, pe care le păstrează sau le oferă cadou. Sătmăreanul nu a vândut nici un exemplar și nu le-a expus vreodată, însă le oferă cadou celor dragi. Schițele după care lucrează le-a procurat din Ungaria, Rusia şi România.
Lucrează ani întregi pentru realizarea unei corăbii, însă nimic nu-i dă o satisfacție mai mare ca momentul în care finalizează o machetă. Gabor Feleg, de 50 de ani, este frezor de meserie şi este singurul sătmărean care face machete de corăbii, veliere, tunuri navale și de câmp cu traforajul. Toate obiectele sunt realizate manual, iar sătmăreanul petrece ore în șir la masa de lucru din atelierul amenajat în incinta locuinței. „Am peste 30 de corăbii și peste 200 de tunuri. Lucrez la ele de peste 40 de ani. Până acum nu am vândut nici o machetă, le păstrez sau le ofer cadou celor dragi“, a declarat Gabor. De o vreme, el este ajutat în atelier de fiul lui, tot Gabor, în vârstă de 22 de ani, care pare să fie prins şi el de pasiunea pentru această artă.
Piese prelucrate manual
Toate piesele necesare unei machete sunt realizate din lemn. „Placajul îl tai cu traforajul, la găurit folosesc un aparat special, torn tunurile într-o matriță și împletesc frânghiile corăbiilor cu aparate speciale pe care le-am confecționat singur. Folosesc orice tip de lemn, de la plop, brad, paltin, tei, iar sculptura o fac tot eu. E muncă migăloasă. Se întâmplă ca scândurile să se rupă tocmai când le-am terminat și atunci trebuie să o iau de la capăt“, povesteşte bărbatul.
Fiecare scândură milimetrică este lipită în parte, iar piesele sunt lăcuite în câte trei straturi pentru a primi acel luciu specific. Materialele folosite la realizarea tunurilor sunt plumbul, aluminiul și zamacul.
Colecție de schițe și desene
Sătmăreanul lucrează după modele și schițe pe care l