In plina criza economica, intr-un moment in care presedinele Traian Basescu a anuntat reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta, pentru a reduce cheltuielile si avea bani pentru investitii, Romania inca nu este in stare sa profite de banii pusi la dispozitie de Uniunea Europeana, prin fondurile europene.
Chiar daca, la data de 30 aprilie 2010, rata absorbtiei fondurilor europene se ridicase la 8,88 la suta, fata de 8,22 la suta, cat era la sfarsitul lunii martie, potrivit datelor furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Romania se afla printre ultimele tari din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al atragerii finantarii europene.
In Romania, dar si in restul tarilor din regiune, recesiunea isi va mai face simtita prezenta timp de cateva luni, mai ales ca problemele au inceput mai tarziu fata de Europa Occidentala si Statele Unite.
Unul din efectele negative ale crizei, pentru aceste tari, o reprezinta scaderea semnificativa a investitiilor straine, investitorii fiind in cautarea unor piete mai putin riscante.
In acest context, este esential ca Romania sa profite de sumele considerabile pe care Uniunea Europeana i le-a acordat, prin fonduri nerambursabile, pentru perioada 2007 - 2013, in valoare 33,53 de miliarde de euro.
La jumatate de drum, doar 16 la suta din bani au fost atrasi
Desi mai sunt doar patru ani (inclusiv acesta) in care putem atrage acesti bani, pana acum, Romania nu a reusit sa ia decat 5,36 de miliarde de euro, reprezentand 16 la suta din total, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta KPMG, remis Ziare.com.
"Sondajul KPMG arata ca Romania are inca o rata scazuta de absorbtie a fondurilor in domeniul transporturilor, energiei si asistentei tehnice. Vestile bune sunt ca in dom