Săptămâna de foc de la Bucureşti e aproape de final, iar deznodământul nu e deloc unul fericit. Cel puţin în plan economic. În plan politic însă, apele parcă s-au mai liniştit. Remanierile nu mai sunt o urgenţă, opţiunea Guvernului de tehnocraţi nu este agreată la BNR, iar UDMR nu va susţine moţiunea de cenzură depusă ieri de PSD. Totuşi, în coaliţia de guvernare, lucrurile nu sunt tocmai roz, iar în PDL tinerii profită de momentul de vulnerabilitate al Guvernului şi-şi fac lobby ca să câştige teren în partid, eventual în faza a doua şi spre Palatul Victoriei.
Pentru a doua zi consecutiv, premierul Emil Boc, mânat de lideri ai PDL, a solicitat ajutorul lui Traian Băsescu în negocierile cu delegaţia FMI, care s-a dovedit inflexibilă în privinţa creşterii taxelor. Dacă în primă fază, Cotrocenii cereau „decapitări" la ministerele vinovate de neaplicarea măsurilor anticriză, joi, au făcut pace cu Guvernul.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Cotroceni că în acest moment este nevoie de stabilitate şi nu de remanieri: ”Am înţeles că mă vedeţi în postura de a face remanieri, de a da afară miniştri. Nu pune nimeni problema remanierilor. Ceea ce ne trebuie acum este stabilitate şi încredere.”
„Am căzut de acord că nu este cazul. În acest moment, nu de remaniere trebuie să ne ocupăm, ci trebuie să avem un guvern stabil", declarase şi vicepremierul Marko Bela, după întrevederea cu preşedintele la care au participat şi ministrul Gabriel Oprea şi liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian. „Cândva, la toamnă, putem să facem un bilanţ, dar în acest moment nimeni nu a venit cu propunerea şi nimeni nu are intenţia de a iniţia o remaniere", a întărit Marko. La rândul lui, europarlamentarul PDL Cristian Preda, considerat vocea Cotroceniului în partid, a explicat ieri că discuţiile despre remanieri, fie ele şi în momente de linşte, duc la slăbirea