Am primit până astăzi, in decurs de un an, poate un an şi jumătate, cu mult peste o sută de SMS-uri de la poetul băimărean Ioan Hada. Uneori, imi trimite mesajele noaptea, alteori la prima oră a dimineţii, unele vin la o săptămână distanţă de următoarele, altele sosesc şi câte trei intr-o singură zi. Fiecare mesaj conţine un scurt poem, dintre cele in care s-a specializat Ioan Hada, imposibil de confundat cu producţiile asemănătoare ale vreunui alt autor de la noi.
Ultimele trei primite sună aşa:
"Ghemuit la picioarele tale
precum câinele de vânătoare la picioarele stăpânului,
admir splendoarea trupului tău
ca şi credinciosul statuia zeului său."
Şi
"Iubito, mă aştepţi numai pe mine,
ca uşa frumos luminată a unei crâşme
pe beţiv."
Şi, pe aceeaşi temă:
"Privesc cu ochi hapsâni şi mistuiţi
la trupul tău ispititor
ca beţivul la ulciorul plin cu vin".
Un menestrel care cântă pe o singură coardă, cu zeci de variaţiuni, aceeaşi melodie, aşa l-aş eticheta pe acest poet care, ca fost militar de carieră, nu s-a apucat să glorifice fapte de arme, ci s-a intors spre vremurile cavalereşti, indulcind fulgerul spadei până la pâlpâirea penei pe hârtie şi invocând in cânturile sale o aproape iluzorie domniţă, iluzorie chiar şi atunci când acesta ii spune "iubito".
Şi in sfârşit, in urmă cu rei săptămâni, am primit de la poetul Ioan Hada noua sa carte, "poeme culese", o "semiantologie" după cum o subintitulează autorul. Apărută la Editura Fundaţiei Culturale "Zestrea" din Baia Mare şi având pe copertă o fotografie de Radu Suciu, cartea conţine, pe lângă textele inedite, şi piese din volumele "Versuri şi variaţiuni pe teme diferite" şi "La umbra zeilor in floare". Citez cu incântare:
"De sărac
Şi flămând
Ce sunt
Salivez
Şi când văd @N