Dragoş Ghiţulete, şi-a lansat, joi seară, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeul Ţăranului Român romanul de debut "Gluma rusească". Istoricul Marius Oprea şi publicistul Florin Iaru au vorbit despre cartea lui Dragos Ghiţulete într-o discuţie moderată de criticul Daniel Cristea Enache (audio).
Dragoş Ghiţulete, şi-a lansat, joi seară, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeul Ţăranului Român romanul de debut "Gluma rusească".
Istoricul Marius Oprea şi publicistul Florin Iaru au vorbit despre cartea lui Dragos Ghiţulete într-o discuţie moderată de criticul Daniel Cristea Enache (audio).
"Scriu pur şi simplu de plăcere. Scriu pentru că vreau să fiu citit. Cred că am ceva de spus de fapt şi nu mai vreau să ţin pentru mine".
Scrisul lui Dragoş Ghiţulete s-a concretizat recent în primul său roman apărut la editura Cartea Românească.
Gluma rusească este o carte care aduce în scenă destinele unor oameni care caută cu obstinaţie să înţeleagă ce se întâmplă cu ei înşişi sau dacă mai pot spera că vor ieşi vreodată din labirintul amintirilor traumatizante ale comunismului şi din marasmul tranziţiei româneşti postdecembriste.
Gluma rusească reprezintă exact momentul în care, la masa tratativelor, pe harta Europei s-a tras cortina. Dar înseamnă şi probabilitatea ca, atunci când apeşi pe trăgaci la ruleta rusească, singurul glonţ de pe ţeavă să fie şi ultimul şi să nu fie o glumă.
Cum vede însă un istoric aceasta carte?
Pentru Marius Oprea, Gluma rusească este ca un "album de familie". Am avut surpriza să-mi văd viaţa, prietenii, povestite cu imagini, pe care le-am văzut în 1992, în 1994, mai demult, mai înainte, chiar şi recent, povestite de altcineva. Şi asta este chiar şocant".
"Privirea lui Dragoş Ghiţulete asupra comunismului este proaspătă, strict literară şi fără nicio umbră de răfuială personală cu trecutul, constată dramaturgul