Conform unui raport al IRIS (Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice), Grecia, România şi Bulgaria sunt cele mai corupte state din Europa. Cei care au întocmit raportul sunt de părere că poziţionarea geografică a Greciei a contribuit de-a lungul timpului la propagarea corupţiei. Într-un interviu pentru L'Expansion, Pierre Verluise, directorul institutului de cercetare care a publicat studiul, spune că în Grecia corupţia este un fenomen cvasi-cultural. În cadrul rapor
Conform unui raport al IRIS (Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice), Grecia, România şi Bulgaria sunt cele mai corupte state din Europa. Cei care au întocmit raportul sunt de părere că poziţionarea geografică a Greciei a contribuit de-a lungul timpului la propagarea corupţiei.
Într-un interviu pentru L'Expansion, Pierre Verluise, directorul institutului de cercetare care a publicat studiul, spune că în Grecia corupţia este un fenomen cvasi-cultural. În cadrul raportului, Grecia a obţinut acelaşi punctaj ca şi România, singura diferenţă fiind că Grecia se află de 29 de ani în Uniunea Europeană.
Pierre Verluise explică faptul că s-a constatat că o ţară este mai puţin coruptă cu cât se poziţionează geografic mai la Nord şi mai la vest.
"Grecia se află în Sud-Estul Europei, deci vă imaginaţi", spune Verluise, care insistă pe faptul că statele din Europa de Nord sunt cele mai puţin corupte.
"Nu este vorba de câteva zeci de persoane care sunt corupte, ci de o corupţie cotidiană. Este o problemă a societăţii, de responsabilitate individuală şi colectivă. Acesta este motivul pentru care ajutoarele comunitare au fost, în parte, deturnate", spune oficialul.