Putini stiu cat de consistenta este colectia Cogito a Editurii Univers Enciclopedic Gold, care publica filosofie clasica de cea mai buna calitate. In 2000 a aparut fundamentala "Fenomenologie a spiritului" a lui Hegel. Intre 2003 si 2007 Editura a publicat sase volume din Plotin - "Enneade", intr-o editie bilingva, cu un aparat critic impresionant. In 2006 a aparut "Teoria vederii" de George Berkeley, care pune bazele conceptiei sale ce neaga existenta materiei, considera lucrurile exterioare drept "colectii de idei" si pretinde ca Dumnezeu este autorul ideilor sau al senzatiilor din mintea noastra. In 2007 - Toma din Aquino et alii, "Despre eternitatea lumii"; o carte care era dosarul unei probleme, anume controversa medievala in jurul temei eternitatii lumii, cu texte semnificative din Plotin, Ioan Filopon, Sf. Augustin, Avencebrol, Algazel, Averroes, Avicenna, Albert cel Mare, Henri de Gand si textele intregrale dedicate problemei de Sf.Toma din Aquino, Siger din Brabant si Boetius din Dacia. In 2009 a aparut "Critica ratiunii pur"e a lui Kant.Anul acesta, Cogito isi regaleaza cititorii, din pacate putini la numar, in general studenti sau specialisti, cu doua volume din Platon.
Platon -" Dialoguri". Traducere de Cezar Papacostea. Cititorul este invitat sa descopere, cu prezentul volum, o culegere a celor mai frumoase sapte dialoguri platoniciene, publicate de Papacostea in trei volume in 1930 si 1935: "Apararea lui Socrate", "Eutifron", "Criton", "Banchetul", "Fedon", "Gorgias" si "Menon". Traducerile, realizate intr-o limba literara deosebita, au la baza editia C. Fr. Herman ("Platonis dialogi") si au fost confruntate de Cezar Papacostea cu editia Guillaume Budé.
Platon - "Legile". Cartea reprezinta un important mijloc de cunoastere a unuia dintre dialogurile marelui filosof atenian Platon, de altfel ultima sa lucrare, a carei paternita