Cursurile de formare profesională, stagiile de ucenicie pentru tineri şi proiectele pentru lucrări publice din România, care în mod normal s-ar fi încadrat doar pentru finanţare naţională, vor fi eligibile pentru finanţare europeană, potrivit unor noi reguli adoptate miercuri de eurodeputaţi.
Proiectele de dezvoltare regională în statele membre cele mai afectate de criza economică, inclusiv din România, vor dispune de un acces mai rapid la finanţarea din fondurile structurale UE, conform noilor reguli adoptate miercuri de deputaţii europeni.
Parlamentul European a susţinut creşterea volumului plăţilor pentru proiecte din România, Ungaria, Letonia, Lituania şi Estonia. Aceste ţări s-au confruntat cu o scădere majoră a PIB-ului în urma recesiunii economice. Din acest motiv, ele vor fi eligibile pentru acordarea de plăţi în avans în 2010: 2% din Fondul Social European şi 4% din Fondul pentru Coeziune.
Ca parte a măsurilor UE anticriză, va creşte nivelul plăţilor în avans pentru proiecte care contribuie la crearea de locuri de muncă în ţările cele mai afectate de actuala criză.
Cursurile de formare profesională, stagiile de ucenicie pentru tineri şi proiectele pentru lucrări publice, care în mod normal s-ar fi încadrat doar pentru finanţare naţională, vor fi astfel eligibile pentru finanţare europeană.
De asemenea, regulile privind „dezangajarea“ fondurilor vor fi simplificate (pentru fondurile angajate în 2007) pentru a oferi statelor membre o perioadă mai lungă de timp pentru utilizarea fondurilor UE. În prezent, statele membre sunt obligate să returneze Comisiei toate fondurile care nu au fost utilizate timp de doi ani de la aprobarea cererii de finanţare sau trei ani pentru UE-12, Portugalia şi Grecia. Noile reguli vor oferi o marjă de timp mai mare pentru proiecte care nu au fost încă aprobate sau implementate în perioada specificată.