Deficitul programat în primul trimestru a fost atins, numai că execuţia arată că în vreme ce cheltuielile cu investiţiile au scăzut cu 36%, cele cu dobânzile au crescut cu acelaşi procentaj. La noua evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Guvernul a prezentat o temă făcută în stil propriu. Ţinta de deficit programată pentru primul trimestru a fost îndeplinită. Însă execuţia publicată de Ministerul de Finanţe indică o scădere cu 36,5% a cheltuielilor de ca
Deficitul programat în primul trimestru a fost atins, numai că execuţia arată că în vreme ce cheltuielile cu investiţiile au scăzut cu 36%, cele cu dobânzile au crescut cu acelaşi procentaj.
La noua evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Guvernul a prezentat o temă făcută în stil propriu. Ţinta de deficit programată pentru primul trimestru a fost îndeplinită. Însă execuţia publicată de Ministerul de Finanţe indică o scădere cu 36,5% a cheltuielilor de capital, până la 2,45 miliarde de lei, şi o majorare cu un procentaj echivalent a celor cu dobânzile (până la 1,68 miliarde de lei). Concluzia ar fi că Guvernul a tăiat din cheltuielile de investiţii pentru a putea plăti dobânzile tot mai mari la împrumuturile luate pentru achitarea obligaţiilor curente.
Guvernul a bifat cerinţa FMI, dar modul în care a făcut-o este netransparent şi, implicit, îndoielnic. Cheltuielile în primele trei luni faţă de perioada similară din 2009 au coborât timid, cu doar 0,5%. Tabloul execuţiei bugetare din martie este însă destul de diferit faţă de cel de la sfârşitul lunii februarie. După ce, de exemplu, în primele două luni, cheltuielile de personal au scăzut cu numai 0,7% faţă de februarie 2009, în martie, au fost cu 8,7% mai mici decât în martie 2009. Datele reflectă evoluţia la sfârşitul fiecărei luni, de la începutul anului, şi nu cifrele înregistrate lunar.
În acest caz, explicaţia Fina