Compatrioţii noştri din străinătate urmăresc cu îngrijorare situaţia din România, acolo unde foarte mulţi dintre ei au încă rude şi prieteni.
Deciziile luate la Bucureşti îi privesc direct pe cei aproape 2 milioane de români care trăiesc, în prezent, în cele două ţări. Pensii mai mici pentru părinţii de acasă înseamnă pentru ei mai mulţi bani de trimis acasă, pentru a-şi întreţine familiile.
Românii din Spania şi Italia sunt nemulțumiți de măsurile privind reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%.
"Mi-au zis de acasă, aseară. Mama mea are o pensie de 300 de lei. Locuiește la Piatra Neamț și dacă nu i-aș trimite eu bani de aici, ar ieși în stradă la cerșit”, spune Liliana Ganciu, 43 de ani, menajeră în casa unei familii de bătrâni din Roma. "Mă uit la persoanele de care am eu grijă. Pensiile lor, cumulate, ajung la 2.000 de euro. Nu sunt bogați, dar din banii aceștia își pot permite să plătească și o menajeră”, explică femeia.
Citeşte şi:
Cum se descurcă o familie de şomeri români în Spania?
“Nici plătită dublu nu aş munci în România”
Avem cu 9% mai mulţi români în Spania
Numărul oficial al românilor din Italia este de 953.000
Întrebată dacă dorește să se întoarcă în România, Liliana răspunde cu tristețe: ”Pe zi ce trece, mă conving tot mai mult că noi, românii din străinătate, nu mai avem motive să ne întoarcem în țară. Nu mai avem la ce, deoarece locurile de muncă și casele vor fi un lux peste câțiva ani”.
"50 de euro se câștigă într-o zi în Italia"
”Eu n-am vrut să plec din țară pentru nimic în lume, însă ceea ce se întâmplă la noi de ceva timp, nedreptățile vis-a-vis de veniturile oamenilor săraci, corecți, care muncesc, asta m-a determinat să plec totuși de acasă”, spune și Filip Damaschin, 41 de ani, originar din Maramu