Cele mai recente studii arată că un consum moderat de ciocolată neagră te fereşte de bolile cardiovasculare, de afecţiunile hepatice şi are efecte benefice asupra pielii.
Specialiştii atrag atenţia că doar ciocolata neagră are proprietăţi terapeutice. Cea mai sănătoasă ciocolată este cea care conţine cacao în proporţie de 70-90 la sută, unt de cacao şi zahăr.
Ciocolata la care se adaugă în cantităţi variabile lapte, nuci, alune, fructe confiate sau înlocuitori de unt de cacao îşi pierde din proprietăţi. Specialiştii ne sfătuiesc să nu consumăm mai mult de două pătrăţele de ciocolată zilnic.
1 Antidepresiv natural
Ciocolata acţionează la nivelul creierului cu efecte asemănătoare medicamentelor, combătând depresia. Teobromina şi tiramina din compoziţia ciocolatei sunt substanţele care stimulează activitatea neurotransmiţătorilor. În plus, magneziul care se găseşte în ciocolată are efect relaxant şi favorizează transmiterea influxurilor nervoase de la nivelul creierului.
2 Previne bolile de inimă
Ciocolata este recunoscută şi pentru faptul că favorizează scăderea nivelului de colesterol „rău" din sânge şi că menţine elasticitatea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului bogat de antioxidanţi. Cercetătorii din cadrul Institutului German de Nutriţie arată că, prin consumul unui pătrăţel de ciocolată neagră, sunt reduse cu 40 la sută riscurile de boli cardiovasculare şi, implicit, cele de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.
3 Protejează ficatul
Tot datorită antioxidanţilor, ciocolata neagră are capacitatea de a limita creşterea presiunii sanguine în cavitatea abdominală, conform unui studiu prezentat recent în cadrul conferinţei anuale organizate de Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului. Creşterea presiunii sanguine apare, de obicei, după fiecare masă şi este periculoasă mai ales în cazul perso