Fără reforma sectorului public, pentru români urmează ani grei, chiar dacă economia revine pe plus, iar Guvernul a minţit când a spus că se poate altfel.
O eventuală revenire a economiei româneşti este aproape exclusă anul acesta şi, chiar dacă ar avea loc, ar face mai mult rău decât bine pe termen lung. Aceasta, nu doar pentru că eventualul plus ar fi mai mult o stagnare, dar şi pentru că autorităţile nu s-au hotărât încă ce strategie să adopte din punct de vedere al implicării în economie. „Sunt îngrijorat de calitatea dezbaterii publice, care merge cu insistenţă pe un stat social cu venituri mici. Aşa ceva nu există nicăieri în lume", spune guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care atenţionează asupra faptului că a venit momentul ca autorităţile să se hotărască dacă vor un stat social sau unul cu o implicare minimală în economie. Altfel, consideră guvernatorul, riscăm să intrăm „într-un fel de cvasistagnare", adică într-o perioadă de creştere economică foarte lentă, care ar face mai mult rău decât bine.
Gaură bugetară peste raportări
În opinia lui Isărescu, un deficit bugetar redus prin acumularea de datorii către mediul privat sau prin sistarea investiţiilor este o idee foarte proastă şi nu reflectă dimensiunea reală a problemelor. De asemenea, despre estimările de încasări bugetare de 37% din PIB guvernatorul a spus: „Cuvântul bun este «mincinoase»". „Nu e vorba de cât s-a realizat, ci de cât tinde să se întâmple. Puteţi să calculaţi singuri. Scădeţi din 40% circa 30%, cât sunt veniturile, şi vedeţi unde se duce deficitul. Deficitul bugetar poate să aibă variaţii, dar dacă îţi atingi ţinta cu arierate ale statului, este cea mai proastă soluţie. La fel de proastă este şi tăierea investiţiilor. Capacitatea de stimulare a economiei se diminuează", a spus Isărescu. „Nu poţi să vorbeşti permanent de situaţia pensionarilor când salariul mediu