Parlamentarii au ratat azi termenul-limită până la care erau obligaţi să numească doi noi judecători constituţionalişti, încălcând legea. Întârzierea este o strategie a PDL, consideră analiştii. Sursa: AGERPRES
Termenul legal până la care Camera Deputaţilor şi Senatul aveau obligaţia să-şi desemneze câte un nou judecător la Curtea Constituţională a României (CCR) expiră azi. Cu toate acestea, parlamentarii nu au făcut până acum vreun demers pentru a începe negocierile.
Dincolo de încălcarea legii, întârzierea creşte presiunea pe numirile la Curte până pe 7 iunie când încetează efectiv mandatele lui Nicolae Cochinescu şi Ioan Vida, pre şe dintele CCR. PDL nu are definitivat un nume, însă ţinteşte în continuare ambele locuri.
Singura variantă lăsată opoziţiei de actuala majoritate este încăierarea între PSD şi PNL pentru a-şi impune un candidat pe care să-l susţină în comun. Democrat-liberalii trag însă de timp, cu atât mai mult cu cât nu au decât de câştigat: lipsa unui consens în interiorul o - poziţiei le simplifică planul de a-şi impune ambele nume, ob ţinând majoritatea şi la CCR.
Partidele îşi pasează vina
Înştiinţaţi de preşedintele Curţii, Ioan Vida, încă din 8 martie că au de definitivat două numiri până cel mai târziu pe 7 mai, parlamentarii au tratat, declarativ, subiectul cu cea mai mare seriozitate. După care l-au pus la sertar.
„Mandatul expiră în data de 7 iunie, iar noi, cu cel puţin o lună înainte, trebuie să desemnăm”, lua act pe 13 martie, în Biroul Permanent al Camerei, Roberta Anastase. Şi atât. Aceeaşi aparentă preocupare o arăta şi Mircea Geoană. „Rog ca acest subiect să fie tratat cu maximă seriozitate şi noi să ne încadrăm în termenele legale”, spunea Geoană la Senat, uitând apoi, ca şi Anastase, de urgenţa numirilor.
În ciuda vehemenţei cu care cele două posturi