Tot asteptand sa ne cada in cap cenusa de la vulcanul Eyjafjallajoekull sau vreun avion prins in nor ca musca in panza de paianjen, am ridicat ochii din pamant si am privit mai des spre cer. De fapt, ultima oara cand m-am uitat la Carul Mare a fost tot datorita unor discutii despre problema care a erupt in Islanda, purtate la terasa Motoare (s-a redeschis) unde cerul pare oricum mai aproape.
De fapt, norul n-are nicio legatura cu stelele, doar ca sunt in aceeasi directie, in sus. Astfel, cu gandul la inaltimi, mi-a atras atentia si vernisajul de astrofotografie care va avea loc marti pe 11 mai, la Carturesti.
Expozitia organizata de galeria online Danaart se numeste "Intre ochi si infinit" si e semnata de Cristina Tinta si Alex Conu, aceiasi doi fotografi care in urma cu aproximativ doi ani au realizat si site-ul www.skyphotographers.com unde sunt postate fenomene astronomice artistice si stiintifice surprinse prin obiectiv.
La Carturesti, toti amatorii de astronomie si cei care vor sa aiba teme de discutie "elevate" vor putea viziona, pana pe 14 mai, fotografii din domenii variate ale astrofotografiei, de la nebuloase, comete, meteori, eclipse, la galaxii, Luna sau peisaje nocturne.
Cristina Tinta este de altfel prima persoana din Romania care a reusit fotografierea evolutiei eclipselor de Soare folosind tehnica expunerii multiple pe acelasi cadru de film.
Totusi, pentru cei care nu ajung sa vada astrofotografiile, la Carturesti, amintim ca Observatorul Astronomic are in program vizionari de Univers, marti, vineri si sambata intre orele 19.00- 22.00 - ca sa nu uitam ca dincolo de nor se afla stelele.
Tot asteptand sa ne cada in cap cenusa de la vulcanul Eyjafjallajoekull sau vreun avion prins in nor ca musca in panza de paianjen, am ridicat ochii din pamant si am privit mai des spre cer. De fapt, ultima oara cand m-am uitat la Caru