România se comportă ca un stat social, cu cheltuieli bugetare de 40% din PIB, dar nu poţi să păstrezi şase milioane de asistaţi social cu trei milioane de lucrători în sectorul neguvernamental şi cu un milion de bugetari, a spus ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Acesta a precizat că alte ţări care au acest model de stat social au, în schimb, venituri la buget de 40-45% din produsul intern brut (PIB), nu de 30-31% din PIB, ca în ţara noastră. Isărescu a adăugat că, de prin 2007, România tinde să aibă parte de cheltuieli bugetare de circa 40% din PIB, în vreme ce pe partea de venituri ponderea este de 30-31% din PIB. „Aşa nu putem rămâne“, a atras atenţia Isărescu.
În ceea ce priveşte atingerea ţintei de deficit bugetar, stabilită la 5,9% din PIB pentru acest an, Isărescu susţine că varianta cea mai proastă ar fi ca aceasta să fie realizată prin arierate sau cu reducerea investiţiilor. El a adăugat că „nu poţi să vorbeşti permanent despre situaţia pensionarilor, când salariul mediu pe o familie de om care munceşte este mai mic decât pensia medie din România“. „Nu putem vorbi de solidaritate dacă nu ne gândim şi la partea cealaltă. Cu ceilalţi patru milioane nu putem fi solidari?“, s-a întrebat retoric guvernatorul. România se comportă ca un stat social, cu cheltuieli bugetare de 40% din PIB, dar nu poţi să păstrezi şase milioane de asistaţi social cu trei milioane de lucrători în sectorul neguvernamental şi cu un milion de bugetari, a spus ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Acesta a precizat că alte ţări care au acest model de stat social au, în schimb, venituri la buget de 40-45% din produsul intern brut (PIB), nu de 30-31% din PIB, ca în ţara noastră. Isărescu a adăugat că, de prin 2007, România tinde să aibă parte de cheltuieli bugetare de circa 40% din PIB, în vreme ce pe partea de