Pachetul de măsuri anunţat de preşedintele Traian Băsescu, care cuprinde reduceri puternice ale salariilor şi pensiilor, a fost elaborat de autorităţile române şi nu a fost propus de FMI, se arată într-un comunicat transmis, vineri, la solicitarea Mediafax, de instituţia financiară. "
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi un pachet de măsuri de ajustare fiscală incluzând reduceri puternice ale salariilor din sectorul bugetar şi pensiilor. Acest pachet a fost elaborat de autorităţile române şi nu a fost propus de FMI", se arată în comunicat.
Măsurile anunţate de Preşedinţie vor fi examinate de misiunea FMI aflată la Bucureşti pentru evaluarea acordului stand -by. "Misiunea de la Bucureşti a Fondului va examina pachetul de măsuri în cadrul discuţiilor (purtate cu autorităţile române, n.r.)", mai spune FMI.
Băsescu a spulberat, joi, speculaţiile privind creşterea TVA şi a cotei unice de impozitare şi a anunţat cea mai tranşantă decizie guvernamentală din ultimele două decenii.
Pentru a nu mări impozitele, statul a deci să taie un sfert din cheltuiala cu salariile bugetarilor şi 15% din pensii şi indemnizaţiile de şomaj. Aceasta este "varianta încrederii", spune preşedintele, lucru care înseamnă că Fondul Monetar Internaţional a avut încredere că România se va putea încadra în deficitul bugetar stabilit, după luni de zile în care membrii Guvernului au spus că nu mai au de unde să facă restructurări.
Potrivit lui Băsescu, "varianta neîncrederii" era o creştere a TVA de la 19% la 24% şi a cotei unice de la 16% la 20%. În acest caz, salariile bugetarilor ar fi scăzut oricum, cu 20%, însă pensiile ar fi rămas neatinse. În acest caz însă, povara bugetară ar fi fost suportată din plin de cele trei milioane de angajaţi din economia privată, prin scăderi de salarii, şi indirect de toată populaţia României, ca urmare a creşterilor de preţuri, pro