Moartea a trei oameni pe fondul violenţelor care au marcat protestele de miercuri din Grecia reprezintă o nouă lovitură adusă imaginii ţării. Aceasta este concluzia la care au ajuns ziarele elene la o zi după greva generală şi manifestaţiile de amploare de la Atena şi Salonic.
"Furie şi îngrijorare după crimă", titra ieri cotidianul proguvernamental Une Ta. "A venit momentul să ne asumăm cu toţii responsabilitatea", scria Ethnos (de stânga), apreciind că moartea a trei angajaţi ai unei bănci incendiate de protestatari este "o nouă lovitură adusă imaginii Greciei în străinătate", care va duce şi la scăderea numărului de turişti din acest an.
Pe aceeaşi idee, cotidianul economic Navtemporiki estima că "violenţa oarbă izbeşte în plin Grecia", în vreme ce Eleftheros Typos (de dreapta) acuza Poliţia că "a lăsat Atena pe mâna criminalilor". Eleftherotypia (de stânga) subliniază că "furia faţă de măsurile economice a transmis mesajul că aceste măsuri de austeritate sunt nedrepte şi antisociale".
Nici presa străină nu a ratat ocazia de a comenta pe larg protestele violente din Grecia. Mass-media europene pun din nou pe tapet teama că profunda criză economică din statul elen se va transmite şi altor ţări din zona euro. De altfel, chiar ieri, agenţia de cotaţie financiară Moody's a lansat un avertisment cu privire la riscul ca Portugalia, Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie să aibă de suferit în scurtă vreme ca urmare a degradării situaţiei din Grecia.
"Toate condiţiile pentru un haos european sunt îndeplinite", scria ieri cotidianul francez de stânga Liberation, iar Le Monde avertiza asupra "periculosului efect de domino ce riscă să se instaleze în zona euro".
"Grecia, la marginea abisului", scria ieri The Times, citându-l pe preşedintele grec, Karolos Papoulias, în timp ce presa de la Antipozi îl cita pe premier