Într-un raport despre viitorul Europei, care urmează să fie dat publicităţii la sfârşitul acestei săptămâni, li se recomandă liderilor europeni să-şi coordoneze mai mult eforturile la nivelul armonizării politicii bugetare. Raportul a fost comandat la sfârşitul anului 2008 de preşedinţia spaniolă a UE. Intenţia a fost de a forma un grup de reflecţie, un fel de adunare a "înţelepţilor", care să traseze un scenariu pentru o Europă în plină criză.
Într-un raport despre viitorul Europei, care urmează să fie dat publicităţii la sfârşitul acestei săptămâni, li se recomandă liderilor europeni să-şi coordoneze mai mult eforturile la nivelul armonizării politicii bugetare.
Raportul, despre care Agenţia France Presse ne dă câteva detalii a fost comandat la sfârşitul anului 2008 de preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene. Cei care şi-au adus contribuţia la redactarea lui sunt fie oameni politici, precum fostul preşedinte polonez, Lech Walesa, fie mari patroni, precum preşedintele-director general al filialei Nokia în Finlanda, Jorma Ollila.
Intenţia preşedinţiei spaniole a fost de a forma un grup de reflecţie, un fel de adunare a "înţelepţilor", care să traseze un scenariu pentru o Europă în plină criză. Un scenariu care să se înscrie într-o perspectivă largă, până în 2010-2030.
Ceea ce spun în raport aceşti experţi, aceşti oameni competenţi, aceşti "înţelepţi ai Europei" nu este însă nici nou şi nici surprinzător. Practic, ei ajung la concluziile pe care multă lumea le ştia deja : Europa nu are o guvernanţă economică şi politică, deşi are o monedă unică. Iată o contradicţie care nu poate decât să ducă la situaţii de criză şi de dezechilibru, cum se întâmplă în acest moment cu criza greacă şi cu moneda unică, în scădere vertigionoasă faţă de dolar.
Uniunea Europeană va avea deci nevoie de o gestiune bugetară colectivă, precum şi de mecanisme de nat