Ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie pentru România: independenţa, victoria în cel de-al doilea război mondial şi ziua Europei.
Ziua victoriei - 9 mai 1945, reprezentată prin capitularea Germaniei naziste, marchează sfârşitul celui de al doilea război mondial. În ciuda faptului că România a contribuit la scurtarea războiului cu câteva luni, prin întoarcerea armelor împotriva Germaniei în 23 august 1944, lucru pentru care Regele Mihai a fost şi decorat de către preşedintele SUA Harry S. Truman, Ziua Victoriei nu are aceeaşi însemnătate şi pentru ţara noastră, care a trebuit să suporte ororile regimului comunist.
Ca membră a comunităţii europene, România sărbătoreşte pe 9 mai şi Ziua Europei, când ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, a dat citire declaraţiei care a pus "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii", actuala Uniune Europeană. Iniţiată ca o comunitate care a încercat să integreze Germania pentru a evita un nou război, UE a devenit treptat o entitate politică, socială şi economică bazată pe liberul schimb şi pe circulaţia liberă a oamenilor şi capitalurilor.
Dincolo de cele două semnificaţii, ziua de 9 mai marchează independenţa statului care ulterior se va numi România. Duminică, România sărbătoreşte 133 de ani de la dobândirea independenţei care a fost plătită cu preţul a câteva mii de morţi şi răniţi şi pierderea sudului Basarabiei. Totodată, pentru recunoaşterea ei s-a cerut împământenirea evreilor.
Parlamentul României a proclamat în 9 mai 1877 independenţa României. “D-lor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa reprezentanţei naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”, a afirmat ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, care a tras însă atenţia că greutăţile abia acum încep pentru că “noua noastră cond