Din reducerea salariilor bugetarilor vor fi economisiţi 12,66 miliarde lei (peste 3 miliarde euro), conform calculelor EVZ. Aceste economii la buget nu sunt suficiente. Va urma şi un val de concedieri din sectorul de stat. Sursa: Vlad Stanescu
1 /.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în locul guvernului, măsurile convenite cu FMI: reducerea fondului de salarii al bugetarilor cu 25%, scăderea pensiilor şi a ajutorului de şomaj cu 15%, măsuri care urmează să fie aplicate de la 1 iunie.
După mai multe runde de discuţii atât cu membrii executivului, cât şi cu guvernatorul BNR şi reprezentanţii FMI, preşedintele Băsescu a anunţat soluţia găsită pentru acoperirea găurii financiare în care România riscă să se afunde: nu mărirea TVA sau a cotei unice de impozitare, ci reducerea drastică a cheltuielilor bugetare. Băsescu a menţionat că una dintre variantele guvernului a fost să mărească TVA la 24% şi cota unică la 20%.
„Creşterea fiscalităţii ar fi însemnat blocarea şanselor de relansare economică”, a subliniat el, adăugând că a mers pe varianta „încrederii că guvernul îşi va continua programul de reformă”.
Acest program presupune ca, de la 1 iunie, fondul de salarii în sistemul bugetar să scadă cu 25%. „Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie”, a precizat Băsescu.
În afară de salarii vor mai scădea cu 15% pensiile şi ajutorul de şomaj. De asemenea, vor fi diminuate şi celelalte forme de ajutor social, printre care şi subvenţiile pentru încălzire.
Şeful statului a precizat că toate cele 16 programe de asistenţă socială vor fi reanalizate astfel încât resursele să se ducă doar către cei care au nevoie nu şi spre cei care vor să obţină venituri fără să muncească.
După reduceri, concedieri
Aparatul de stat, caracterizat de Băsescu drept „uriaş”,