Preţul a scăzut cu 25% şi porneşte de la 36,4 milioane euro
Creditorii uzinei Republica au decis reducerea preţului minim de vânzare a activelor imobiliare ale uzinei din Bucureşti cu 25%, de la 48,5 milioane de euro la 36,4 milioane de euro, după cinci încercări eşuate ale lichidatorului RVA Insolvency Specialists de valorificare a bunurilor.
Lichidatorul va organiza o nouă licitaţie pe 19 mai pentru vânzarea activelor, constând într-un teren cu o suprafaţă de 258.469 metri pătraţi şi 133 de construcţii - clădiri industriale cu o suprafaţă ocupată la sol de circa 78.000 metri pătraţi, la un preţ minim de 36,4 milioane de euro, fără TVA, potrivit unui anunţ al RVA Insolvency.
La cele cinci licitaţii organizate de lichidator nu s-a prezentat niciun potenţial investitor.
Ultima licitaţie a avut loc la data de
31 martie, la un preţ minim de 48,5 milioane de euro, fără TVA. La timpul respectiv, directorul executiv al RVA Insolvency Specialists, Teodor Nicolae, a declarat că Republica, în procedură de faliment de şase ani, are datorii totale de 62 milioane de euro, din care 36 milioane de euro către Ministerul Finanţelor Publice, citează Mediafax.
La finele anului 2007, lichidatorul a vândut firmei indiene Maharashtra Seamless linia de fabricaţie a ţevilor petroliere a Republica pentru 21,5 milioane lei (6,21 milioane euro), care a fost transferată în India. Celelalte utilaje au fost vândute pe piaţa locală, din comercializarea tuturor mijloacelor de producţie fiind încasate 12,5 milioane de euro.
"Din cele 12,5 milioane de euro, circa 10 milioane de euro au fost cheltuite pentru plata restanţelor către salariaţi, astfel că salariaţii nu mai sunt creditori, iar restul au fost cheltuieli de lichidare, respectiv pază, utilităţi etc.", a spus Nicolae.
Uzina Republica a fost vândută în 2003 unui consorţiu format din firmele