Guvernatorul Mugur Isarescu spune ca revenirea economiei nu este nici macar dezirabila, cat timp sectorul public nu reuseste sa isi reduca deficitul enorm, fie prin taieri dure de cheltuieli, fie prin majorarea de taxe.
Guvernatorul Mugur Isarescu a refuzat ieri sa comenteze orice scenariu de majorare a taxelor - idee intens vehiculata pe fondul negocierilor derulate saptamana aceasta cu expertii FMI- insa a avertizat ca economia nu poate creste sanatos cat timp sectorul public are un deficit care tinde spre 10% din PIB.
"O revenire a cresterii intr-o economie in care ajustarile nu s-au terminat nu este de dorit. De aceea nu vreau sa intru in aceasta dezbatere, daca avem sau nu crestere economica. Nu are relevanta atat timp cat sectorul public nu se corecteaza", a spus Isarescu. El a subliniat ca ajustarea deficitului de cont curent - principala vulnerabilitate a economiei romanesti invocata de analistii straini in trecut - de la 14% in 2007 la 5% anul trecut s-a facut pe spatele sectorului privat, in timp ce sectorul public si-a majorat deficitul.
Cheltuielile publice s-au ridicat, inca din 2007, spre nivelul de 40% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce veniturile au fost constant mai mici. Anul acesta veniturile la buget ar putea sa insemne doar putin 30% din PIB, ceea ce inseamna ca statul ar trebui sa gaseasca finantare pentru a acoperi restul de 10%.
"Vedeti unde se duce deficitul. Daca iti atingi tinta de deficit (programata initial la 5,9% din PIB pentru anul acesta, n. red.) cu arierate ale statului este o varianta proasta. La fel si daca tai la investitii. Capacitatea de a stimula economia se diminueaza, taiem exact ce nu trebuie taiat", a spus Isarescu. El s-a aratat ingrijorat de "calitatea dezbaterilor publice", care aluneca spre ideea unui stat social, cu un nivel ridicat de asistenta, dar cu venituri reduse, un model care n