România este una dintre codaşele Europei la capitolul reciclare, fapt care ar atrage amenzi usturătoare din partea Uniunii Europene din cauză că statul nu a reuşit să pună la punct "un sistem viabil" de colectare selectivă a deşeurilor. Sursa: EVZ
Un proiect de colectare selectivă al Primăriei Ploieşti a reuşit să convingă oamenii să aducă hârtie, sticlă şi plastic la coşurile special amenajate. Din păcate, dacă pentru PET-uri s-au găsit cumpărători, hârtia şi sticla aşteaptă încă un preţ mai bun.
Uniunea Europeană obligă România ca, până în 2013, 60% din deşeurile din ambalaje să fie reciclate. "O ţintă de domeniul fantasticului", după cum apreciază chiar un reprezentant al Ministerului Mediului, Mircea Cotoşman.
În acest context, statul român ar trebui să găsească infrastructura potrivită pentru o eficientă colectare a deşeurilor. "Când au apărut acele tomberoane-clopot, întreba lumea de ce punem în acelaşi camion sticla, plasticul şi hârtia. Păi nu trebuie să ne ascundem după deget, nu protejezi natura dacă, pentru a salva o tonă de petrol, consumi două tone de motorină", explică directorul Urban Bucureşti, Dan Ceauşescu.
Cam aceasta e situaţia şi la Primăria Ploieşti. "Industria nu este pregătită să ofere un preţ stimulativ pentru deşeuri de hârtie şi sticlă", spune şeful biroului Mediu din Regiei Autonomă de Servicii Publice Ploieşti, Viorica Avram. "E demobilizator, preţul e nesemnificativ. Pentru PET-uri a existat o subvenţie, cred că ar trebui să existe şi pentru hârtie şi sticlă", completează Viorica Avram.
Acum, hârtia colectată de la ploieşteni este depozitată de Primărie, neajungând la punctul de reciclare.
Braşov - exemplu de colectare
Directorul Urban explică problema. "Pentru a conta, trebuie să ai cantităţi mari de deşeuri. Atunci cumpărătorul îţi va oferi un preţ foarte bun, pentru că ştie că îi a