Dacă Guvernul va emite o OUG pentru a legifera măsurile anunţate de preşedinte, documentul va fi neconstituţional şi ilegal. Avertismentul vine de la Uniunea Naţională a Judecătorilor din România. Reprezentanta UNJR, Natalia Roman spune la RFI că Executivul este obligat să elaboreze un proiect de lege şi să îl supună atât votului în Parlament, cât şi dezbaterii publice.
Dacă Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru a legifera măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu, documentul va fi neconstituţional şi ilegal. Avertismentul vine de la Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.
Reprezentanta UNJR, Natalia Roman (audio) spune la RFI că pe baza legii fundamentale, dar şi a legii privind accesul la informaţiile de interes public, Guvernul este obligat să elaboreze un proiect de lege şi să îl supună atât votului în Parlament, cât şi dezbaterii publice.
"Dacă se dă o Ordonanţă de Guvern, Ordonanţă de Urgenţă şi după aceea aflăm doar din Monitorul Oficial care este conţinutul ei, scuzaţi-mă, dar dezbaterea publică nu mai are loc, nu mai are pe ce să mai aibă loc, iar începând cu 1 iunie, o să simţim cu toţii în buzunar efectele acelei Ordonanţe, fără ca înainte să ştim dacă sunt şi alte posibilităţi, dacă sunt şi alte căi. Guvernul nu a ieşit să ne spună care este situaţia economică reală în acest moment, să vedem că această situaţie este atât de dificilă, încât aceste măsuri sunt absolut justificate. Nu avem până acum o astfel de informare. Cetăţenii nu ştiu ce va fi mâine. Guvernul trebuie să asigure stabilitatea şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere social", explică Natalia Roman.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, 6 mai, că pensiile vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar, cu 25%, inclusiv salariul minim, ajutorul de şomaj va scădea cu 15% şi vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând