Alegerile din Marea Britanie, ce au avut loc ieri, vin intr-o perioada in care starea economiei este cel mai fierbinte subiect. Lupta din acest an este stransa si, potrivit sondajelor de opinie finale, niciun partid nu va reusi sa obtina in acest an majoritatea parlamentara. La start s-au inscris ca de obicei Conservatorii, condusi de David Cameron, Laburistii lui Gordon Brown si Liberal - Democratii, partidul lui Nick Clegg, care desi niciodata nu a reusit sa castige puterea in regat, pare a fi un pion important pe tabla de sah a alegerilor actuale.
Rezultatele au fost facute publice dupa inchiderea editiei. Daca in alti ani, cu ocazia altor alegeri se preconizau castigatorii, de aceasta data liderii partidelor nu au reusit sa ii convinga pe votanti, "distrasi" de situatia economica a tarii.
Circa 44 de milioane de britanici sunt asteptati la urne pentru a decide cine vor fi cei care vor castiga cele 649 de circumscriptii din totalul de 4.000 de candidati inscrisi in cea mai imprevizibila cursa din ultima generatie. Potrivit sondajelor de opinie finale, Conservatorii se afla cu 6% pana la 9% in fata Laburistilor.
Daca rezultatele nu vor fi diferite de estimari, Partidul Conservator va fi cel mai important partid din Camera Comunelor, dar nu va reusi sa detina controlul camerei. Surpriza cea mai mare o constituie insa Liberal-Democratii, partidul aflat mereu in umbra celor doi mari. In acest an ei vin puternic din urma, ajutati de sarmul liderului Clegg. Potrivit sondajelor, voturile vor fi distribuite astfel: 36% din voturi vor merge la Conservatori, 28% vor fi obtinute de Laburisti si 27% de Liberal-Democrati. Aceste cifre sunt insa putin ilustrative, in conditiile in care in sistemul de vot uninominal se aplica regula "castigatorul ia tot".
In conditiile in care Marea Britanie se afla in randul verigilor slabe ale Uniunii Economice, cu un