Pentru a redemonstra ca Romania are un potential agricol mai ridicat comparativ cu potentialul agricol mediu mondial, zilele acestea a debutat la Galati activitatea Administratiei Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior.
Prin demersurile Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati, realizate pentru protectia si conservarea biodiversitatii din lunca inundabila a raului Prut, s-a constituit Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior, cu o suprafata de 8.247 ha, in baza HG 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone. Importanta ecologica a acestui parc a fost recunoscuta la nivel international.
Astfel, ca urmare a studiului regional finantat de Biroul RAMSAR in perioada 1999-2001, Prutul Inferior a fost propus pentru a fi inclus in programul Coridorul Verde al Dunarii Inferioare, desfasurat cu sustinerea WWF.
Incepand din noiembrie 2005 si pana in prezent, ARPM Galati a implementat proiectul "Restaurarea ecologica a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior", cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul LIFE-Natura.
Drumetii cu taxa
Autoritatile au decis ca de luna aceasta vizitarea Parcului Natural nu se va putea face decat cu taxa, asta dupa ce pana acum o drumetie prin acest areal se facea de oricine doar cu acordul Politiei de Frontiera.
Decizia a fost luata de Asociatia Pescarilor Sportivi, cea care se ocupa de administrarea Parcului Natural, dupa cum ne-a declarat presedintele acesteia, psihologul Ion Stefan. Pentru pescuit trebuie sa existe un permis emis de Asociatia Pescarilor in valoare de 30 de lei pe an.
Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior include 4.925 hectare de balti, lacuri, mlastini si restul padure si pajisti umede. In perimetrul ariei protejate, care seamana pe multe portiuni cu