Emisarul american pentru Orientul Apropiat, George Mitchell se află într-un nou turneu în regiune. El va discuta vineri, 7 mai, cu preşedintele israelian, Shimon Peres şi cu şeful Opoziţiei israeliene, Tzipi Livni, în încercarea de a relansa procesul de pace israeliano-palestinian. O analiză semnată de Matei Vişniec.
Emisarul american pentru Orientul Apropiat, George Mitchell se află într-un nou turneu în regiune. El va discuta vineri, 7 mai, cu preşedintele israelian, Shimon Peres şi cu şeful Opoziţiei israeliene, Tzipi Livni, în încercarea de a relansa procesul de pace israeliano-palestinian. O analiză semnată de Matei Vişniec (audio).
Un comentator francez de politică externă, Bernard Guetta spunea referitor la noua deplasare a lui George Mitchell, că este un non-eveniment. Altfel spus, nimeni nu aşteaptă nimic pozitiv, nimic nou, nici măcar un mic pas înainte, cum spun uneori diplomaţii, de la această nouă serie de discuţii.
De nenumărate ori, emisarii americani şi cei europeni au efectuat acest tip de deplasări, care prevăd în general escale la Ierusalim şi apoi la Ramallah, în Cisiordania, uneori şi în Gaza sau în ţările din jur, implicate în încercări de mediere, cum ar fi Turcia sau Iordania.
Faţă de anii când se afla Bill Clinton la Casa Albă şi când liderii palestinieni şi israelieni îşi dădeau mâna, forţaţi sau incitaţi de el, situaţia din Orientul Apropiat se află la ani lumină de regres.
Discuţiile care se duc acum nu mai au ca obiect problemele efectiv grave, vitale, cum ar fi statutul Ierusalimului sau revenirea refugiaţilor palestinieni.
Sâmbătă, 8 mai, de exemplu, Comitetul Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei se va reuni pentru a supune la vot principiul reluării dialogului cu israelienii, dialog întrerupt de la sfârşitul anului 2008.
Ne aflăm deci în antecamera anticamerei reluării procesului