De aproximativ un an, pretul petrolului a fost scazut, insa expertii spun cea mai importanta marfa va ajunge, din nou, la peste 100 de dolari, cel mai tarziu in aceasta vara.
Daca speculatorii, inclusiv bancile de investitii si fondurile de tip hedge, vor alimenta criza, asa cum au facut si in urma cu doi ani, cand pretul titeiului a urcat la 147 de dolari, tranzactiile s-ar putea face la preturi peste acest nivel, potrivit analistilor de la Time.
Principalul motiv pentru aceasta crestere ar fi majorarea cererii din partea tarilor in curs de dezvoltare, care se apropie de rata de crestere economica de dinainte de criza izbucnita in 2008.
In China, de exemplu, in ciuda faptul ca exporturile spre Statele Unite s-au diminuat, cererea interna, "hranita" de cele cateva sute de milioane de persoane din clasa de mijloc, si afacerile cu restul Asiei au acoperit deficitul.
In prezent, scaderea cererii din partea celor mai industrializate sapte state (G7) a creat un surplus de 6 milioane de barili pe zi, pe langa cele 86 de milioane de barili utilizati zilnic. Acest surplus temporar are drept cauze si investitiile masive in noi surse de petrol ale gigantilor din industrie, inclusiv Exxon Mobil, Shell si British Petroleum, intr-un moment in care piata petrolului era ca in plin avans.
Astfel, pata de petrol din Golful Mexic, creata de scufundarea unei platforme petroliere ce apartinea British Petroleum si care a provocat o catastrofa naturala, va avea un impact extrem de redus asupra furnizarii de petrol la nivel mondial, pierderile fiind de 5.000 de barili pe zi.
Urmatoarele luni sunt esentiale
Totusi, in lunile care urmeaza, pretul petrolului ar trebui sa reflecte, din nou, schimbarea modelului de cerere la nivel mondial. In ultimii zece ani incheiati in 2009, consumul din Statele Unite a scazut