Zone pietonale, benzi pentru biciclişti, case autosuficiente din punct de vedere energetic, acestea sunt doar câteva dintre elementele de nelipsit din oraşele europene din viitor. Din Stockolm şi până la Freiburg, în multe zone urbane de pe Bătrânul Continent se naşte un nou stil de viaţă.
Clădiri vechi, muzee, monumente, natură necontaminată. Aproape orice călătorie pe care o facem este şi o călătorie în trecut, un salt în istorie. Însă viitorul? Să putem merge acolo este, cu siguranţă, ceva mai dificil, însă alegând şi cea mai tradiţională dintre destinaţiile turistice, putem ajunge cu o simplă deviere sau cu o ocolire de câteva minute, descoperind că uneori maşina timpului poate fi şi un banal tramvai care are capătul de linie la periferie. Sau o linie de autobuz care ne duce în cartierele capitalelor europene admirate din cu totul alte motive, unde putem să ne dăm seama cum vor fi oraşele noastre, dacă ştim să acceptăm provocarea sustenabilităţii. Zone fără autoturisme, bogate de verdeaţă şi de spaţii de socializare, unde răsar clădiri care consumă cantităţi nesemnificative de energie şi exploatează razele soarelui, vântul şi apa pentru a se alimenta. Mici oaze de acest tip încep să apară peste tot pe Bătrânul Continent.
Freiburg, un oraş verde
Prima destinaţie obligatorie este Freiburg. Situat între Franţa şi Elveţia, acest oraş german cu peste 200.000 de locuitori se află la marginea Pădurii Negre. Din anii ‘90, acest oraş a transformat protejarea mediului într-un adevărat cult, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Mândria localităţii este oraşul Vauban, terminat în urmă cu doi ani. Toate casele de aici, locuite de peste 5.000 de persoane, produc mult mai multă energie decât consumă, graţie eficienţei energetice a panourilor fotovoltaice şi a colectoarelor solare. Însă, cel mai şocant pentru turiştii veniţi mai ales de pri