Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional condiţionează continuarea acordului prin măsuri aplicate efectiv. Delegaţia FMI a avertizat că nu va aproba în board scrisoarea de intenţie până când Executivul român nu va adopta actele normative pentru aplicarea reducerilor de cheltuieli.
În discuţiile de ieri de la Guvern, în vederea elaborării scrisorii de intenţie la acordul stand-by, experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au apreciat că tăierea salariilor şi a pensiilor este o măsură „curajoasă". „Ceea ce a anunţat preşedintele Băsescu a fost un set foarte ambiţios pentru reducerea cheltuielilor", arăta chiar şeful misiunii, Jeffrey Franks.
Încrezători sau nu în capacitatea României de a aplica aceste măsuri, luând în calcul şi precedentele promisiuni neonorate ale Guvernului, membrii misiunii au pus piciorul în prag.
Ei au avertizat că scrisoarea de intenţie nu va fi aprobată atât timp cât Executivul nu va adopta actele normative pentru aplicarea efectivă a acestor reduceri de cheltuieli, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Mediafax. Mai exact, reprezentanţii Fondului vor să fie convinşi că vorbele vor deveni realitate, după ce, de mai multe ori, au fost purtaţi de nas de guvernanţii români. „Este un semnal de lipsă de încredere", explică Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată.
Presa internaţională chiar atrăgea atenţia că acesta este încă un „os" aruncat de FMI României, iar asta nu face altceva decât să pună răbdarea instituţiei la încercare. În plus, un editorialist de la „Financial Times" l-a ironizat pe Băsescu referitor la momentul nepotrivit al anunţului de joi, când bursele americane se prăbuşeau, grecii se confruntau cu lupte de stradă, iar în Marea Britanie erau alegeri parlamentare.
Deficit mai mic şi bani pentru investiţii
Tot în cadrul discuţiilor de ieri, experţii FMI au