Judecătorul l-a arestat pe Cârpaci din cauza pericolului public reprezentat de baştan. Magistratul a reţinut mai mai multe motive, unul dintre ele fiind că eliberarea lui Cârpaci "ar putea încuraja şi alte persoane în vederea comiterii unor infracţiuni similare". „Inculpatul Ionel Sandner, fost Cârpaci, zis Ionelaş” a făcut recurs la decizia de arestare, recurs ce se va judeca la Curtea Supremă.
Ionelaş Cârpaci este un pericol public. Aceasta este concluzia la care a ajuns judecătorul care a decis arestarea baştanului. Magistratul a reţinut că „sunt indicii temeinice că inculpatul, împreună cu Kelemen Francisc, Todor Sorin Johann, Cârpaci Crăciun şi alţi făptuitori (n.r. funcţionarii publici Constantin Pascu şi Petru Turpan, dar şi notarii Safta Criste şi Teodora Noţingher) s-au constituit într-o asociere în scopul săvârşirii de infracţiuni, fiecare având rol pe etape în acest sens”. Judecătorul a tras această concluzie coroborând toate piesele de la dosar: înscrisuri, declaraţii de martori şi învinuiţi, dar şi expertize grafologice. În motivarea deciziei de arestare a baştanului Cârpaci, judecătorul a mai arătat că lăsarea în libertate a lui Ionelaş ar putea duce la escaladarea activităţilor mafiei imobiliare.
Reacţie eficientă
„Autorităţile judiciare trebuie să aibă o reacţie eficientă pentru contracararea fenomenelor infracţionale grave, care pun în pericol însăşi ordinea publică, deoarece astfel de fapte ar putea crea dezechilibre majore în ceea ce priveşte circuitul civil al imobilelor, iar acest fapt ar dăuna întregii societăţi şi ar putea încuraja şi alte persoane în vederea comiterii unor infracţiuni similare”, arată judecătorul.
Acuzaţii nefondate
Decizia judecătorului a fost influenţată şi de faptul că baştanul nu a avut o atitudine sinceră, nu a recunoscut faptele şi a încercat să-şi creeze o imagine favorab