Printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, medicii de familie nu mai pot să dea mai mult de 20 de consultaţii gratuite pe zi. De când a fost dat ordinul, din luna aprilie, secţiile de Urgenţă ale spitalelor s-au aglomerat pentru că mulţi dintre pacienţi vin aici ca să nu plătească la medicii de familie.
Actul adoptat de ministrul Attila Cseke era menit să facă ordine în cabinetele medicilor de familie, dar efectul lui a fost aglomerarea spitalelor. Pacienţii nu mai pot veni fără programare la medicii de familie, care în prezent consultă gratuit 20 de persoane pe zi. În cazul în care pacientul ajunge la medicul de familie fără programare, acesta trebuie să plătească consultaţia. În aceste condiţii, tot mai mulţi pacienţi aleg să se ducă direct la Urgenţe.
CITEŞTE ŞI:
250 de pacienţi pe zi la Urgenţa Judeţeanului
Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"
La Spitalul Universitar din Capitală, numărul pacienţilor care se prezintă la Urgenţe a crescut cu 10%. „Dacă înainte aveam în jur de 350 de pacienţi pe zi, acum medicii consultă peste 400 de bolnavi în 24 de ore. Cei mai mulţi sunt bolnavi care nu reuşesc să-şi facă programare la medicul de familie şi vin la noi. Problema e că suntem foarte aglomeraţi şi riscăm să nu avem timp să ne ocupăm de urgenţele reale", spune dr Bogdan Popescu, purtător de cuvânt al Spitalului Universitar din Capitală.
Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti spun că în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere a numărului de pacienţi cu coduri alb şi albastru, adică a bolnavilor care au nevoie doar de consultaţie. „Noi monitorizăm numărul pacienţilor care se prezintă zilnic la Urgenţe, iar dacă acesta va creşte vom face o sesizare către Ministerul Sănătăţii", a declarat dr Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca.
250 de pacienţi pe z