Pe fundalul ceţos al unui deşert nesfârşit de veşti proaste, iniţiativa tinerilor din cadrul Federaţiei Asociaţiilor în Medicină din România împreună cu şapte centre de transfuzii din ţară, de a demara o campanie naţională de donare benevolă de sânge, este o rază de speranţă pentru români.
„Nu trebuie să treci prin foc şi apă sau să muţi munţii din loc pentru a fi erou. E suficient să donezi sânge, pentru că sângele salvează vieţi". A fost sloganul campaniei benevole de donare de sânge care s-a desfăşurat în perioada 3-7 mai 2010 şi a fost organizată în colaborare cu Centrele de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu şi Târgu Mureş.
În afară de beneficiile strict medicale şi umanitare ale unui astfel de demers, implicarea dezinteresată a studenţilor medicinişti este unul dintre reperele veritabile de care are nevoie generaţia tânără. „Ceea ce fac studenţii zilele acestea înseamnă un exerciţiu de conştiinţă civică necesar în sistemul de sănătate. Avem nevoie de astfel de exemple şi de oameni tineri cu iniţiativă în sistemul sanitar. Tinerii medicinişti dau un exemplu de responsabilitate care în ultimul timp pare să fie uitat. Este o bucurie şi o onoare pentru mine să constat că viitorii medici se gândesc la concetăţenii lor şi la necesitatea de a da un exemplu de implicare civică", declara Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.
Formaţi în vremurile neclare prin care trece societatea, alungaţi de neputinţa sistemului medical românesc şi atraşi tot mai mult de consideraţia pe care le-o oferă alte ţări, iată că studenţii în medicină au forţa să dea măsură renaşterii valorilor morale şi să refacă imaginea de multe ori pătată a breslei. Dovedind încă o dată că sângele apă nu se face, urmaşii celor care au înroşit străzile marilor oraşe la Revoluţia din 1989 sunt acum la rândul lor eroi şi donează viaţă celor din jur. @N_P