Membrii cabinetului Boc s-au întâlnit, ieri, la Palatul Victoria, cu o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru o discuţie lămuritoare asupra scrisorii de intenţie pe care autorităţile noastre o vor înainta FMI în cadrul acordului stand-by.
Aceştia au discutat cu experţii FMI aproximativ o oră pe această temă, după ce, în cursul dimineţii, miniştrii s-au reunit într-o şedinţă pentru ultimele detalii asupra documentului.
Temele abordate în discuţia de ieri cu FMI au vizat măsurile care vor fi cuprinse în scrisoarea de intenţie la acordul stand-by cu FMI.
"Punctele centrale ale documentului, care cuprind măsurile deja anunţate, vor conduce la un deficit bugetar de sub 7% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mic decât cel înregistrat anul trecut", conform unui comunicat al Guvernului.
Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a dat asigurări cu nu vor fi adoptate şi alte măsuri adiţionale faţă de cele anunţate de preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statul anunţase, joi, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, printre altele, că pensiile vor fi reduse cu 15%, veniturile în sectorul public cu 25%, ajutorul de şomaj cu 15% şi că subvenţiile vor fi acordate exclusiv celor care cu adevărat nevoie.
Vlădescu a precizat că aceste măsuri au menirea să ajusteze un deficit suplimentar de circa 3% din PIB.
La rândul său, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a apreciat că preşedintele Traian Băsescu a anunţat un program ambiţios şi a susţinut că eliberarea următoarei tranşe va depinde de rapiditatea realizării anumitor angajamente asumate.
Potrivit lui Traian Băsescu, următoarea tranşă de la FMI ar urma să fie acordată ţării noastre în a doua jumătate a lunii iunie.
Amintim că ţara noastră urmează să primească de la FMI tranşa a cincea din acordul de împrumut în valoare de 850 de milioane de euro, iar elib